publicisztika

Keresztény társadalmi akció

1903 októberében Nagygyűlésre készült a magyar katolikusság. Ez alkalomból a Religio című újság vezércikke keresztény szociális akció programot hirdetett. A lap főszerkesztője Breznay Béla volt, aki nem bíbelődött egy saját program összeállításával, hanem átvette Dr Bilczewski József lembergi lat. szertartású érsek nagyböjti körlevelében foglaltakat. Tehette ezt annál is inkább, mert szerinte a galíciai viszonyok nagyon hasonlóak a magyarországiakhoz.

Fájdalmas történet, sok tanulsággal

Mary Onuoha nevét érdemes megjegyeznünk. Nigériai származású keresztény asszony, aki egy londoni kórház nővére. Megkeresztelkedésére kapott egy kis aranykeresztet. Egész életében viselte. „Amikor csak ránézek, Jézusra, az ő szeretetére gondolok, és arra, hogy mennyire szeret engem és nekem viszont kell szeretnem őt” – nyilatkozta.

Maradék, mint kezdet

Szeretek főzőcskézni. Kreatív dolognak tartom és számomra pihentető is, mert amíg a konyhában ténykedek, nem gondolok semmire, szellőzik az agyam, vagy a Kossuthot hallgatom. Néha vannak egész tartalmas műsorok.

Sok sikert, Friedrich Merz!

Nyögvenyelősen alakult Angela Merkel utódlása mind a kancellári, mind a pártelnöki poszton. A kancellárságban ott a bökkenő, hogy csak hárompárti kormány tudott megfelelő többséghez jutni, miután a két nagy nem akarta egymással folytatni.

Körömszakadtán túl

Németország kezdte, Lengyelország és Magyarország folytatta azt a jog vitát, aminek 2021 december 10-e egy újabb állomása: a magyarországi Alkotmánybíróság kimondta a magyar törvények elsőbbségét a brüsszeli szabályokkal szemben.

Mai martírológia

Marton László, aki, ha jól emlékszem, az első Orbán kormány alatt Algírban volt Magyarország nagykövete, saját kijelentése szerint alapító tagja a Demokratikus Koalíciónak. Szíve joga, ettől még értékes tagja a baloldali értelmiségnek. Idén május elsejét egy Már nem kisért? című írással ünnepelte meg a Népszavában. Ebben idézi Quentin Deluermoz, fiatal francia történészt: „ha a kommün a társadalmi harcok jelképe maradt, ma inkább a demokrácia kiterjesztéséé, mint a munkásmozgalomé”.

Keresztényüldözés kora

Jövőépítés a fenyegető keresztényüldözés árnyékában

 

„Így elérkeztünk az új világ új képének alkonyán ahhoz a ponthoz,
amelyben a kereszténynek – és nemcsak neki – kötelessége a tiltakozás.”

Joseph Ratzinger bíboros, 1997

 

​​​​​​​Szent Cuauhtlatoatzin

Szent Cuauhtlatoatzin Juan Diego (1474-1548). Ünnepe: december 9.

Minden szentté avatásnak van üzenete, de nem mindig könnyű megfejteni. Mit kezdjünk például egy a XV. században született mexikói indiánnal? Kaphatunk-e sok ezer kilométeres és öt évszázados távlatból is használható üzenetet? Szent II: János Pál mégis fontosnak tartotta példaképül állítani elénk ezt az embert, akiről elég keveset tudnunk.

Hasznos dezinformáció

Nem tudom, hogy korunk embere elgondolkodik-e valamikor az életének érelméről. Nem derül ez ki abból a közvéleménykutatásból sem, amit a PEW kutatóintézet végzett el, 17 országban, mintegy 19 ezer embernek téve fel a kérdést: mi az ő életük értelme. Szabadszavas kérdés volt, azaz a válaszadók azt írtak be saját megfogalmazással, ami jónak tartottak. Ezeket a válaszokat azután kiértékelték. Például a hit fogalma alá soroltak minden választ, amiben a spiritualitás, a hit vagy a vallás szó szerepelt. Tizenhét csoportot képeztek a válaszokból.

A posztkommunista kommunizmus

„A mi úgynevezett marxista, valójában sztálinista történetírásunk azért nem szerette a „mi lett volna, ha…” kérdés felvetését, mert az a jelennel való elégedetlenséget és a jövő útjainak fürkészését is jelentette. És hogy miként, arra a gyulafehérvári püspökséget alapító Szent István értékelése is példa.